Успокояване на цените на имотите в България отчита Евростат. За третото

...
Успокояване на цените на имотите в България отчита Евростат. За третото
Коментари Харесай

Поскъпването на имотите у нас се забавя

Успокояване на цените на парцелите в България отчита Евростат.

За третото тримесечие на предходната година те са се повишили с 8,7% по отношение на същия интервал на 2020 година, откакто през второто тримесечие набъбнаха с 9,1%.

Обобщените данни за Европейски Съюз демонстрират, че поскъпването на парцелите у нас за третото тримесечие е по-слабо в сравнение с междинното ниво в Съюза - 9,2%.

По този начин България се подрежда на едно от последните места по динамичност на цените в Европейски Съюз. В нито една страна цените на парцелите не спадат през летните месеци на 2021 година по отношение на същия интервал на 2020 година

Най-съществен растеж е регистриран в Чехия, където за година цените скочили с 22%. Следват Латвия с 18,9% растеж и Естония със 17,3%.

По отношение на динамичността на цените на жилищата и наемите от 2010 година насам. се регистрира, че цените на продажбите в Европейски Съюз са нарастнали с 39%, а на наемите - с 16%.

У нас растежът от 2010 година до третото тримесечие на 2021 година надвишава 40%, а този на наемите - 15%.

Страните с най-голямо покачване са Естония (141%), Унгария (118%) и Люксембург (117%). Спрямо 2010 година намаляване на продажните цени регистрират в Испания, Кипър, Италия и Гърция - страни, наранени от дълговата рецесия в Европа при започване на предишното десетилетие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР